Winnaars Belgian Building Awards bekendgemaakt op BATIBOUW

Winnaars Belgian Building Awards bekendgemaakt op BATIBOUW

Op dinsdag 3 maart werden de Belgian Building Awards uitgereikt. Ze zijn een initiatief van Batibouw, dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren (Sanoma).

De categorieën

Dit jaar werden in de volgende categorieën prijzen uitgedeeld:

De 3|2|1 Facade-award focust op koppelwoningen: driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen, die ondanks de beperkte afmetingen en ondanks het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.

In de categorie Build2Work ging de jury op zoek naar een geslaagd bedrijfsgebouw dat blijk geeft  van architecturale kwaliteit en een innovatieve aanpak die zich vertaalt in een aangename werkomgeving voor personeelsleden en bezoekers.

De categorie Mixed Use bekroont projecten die op innovatieve wijze erin slagen om meerdere functies binnen één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.

De drie bovenstaande categorieën zijn gloednieuw. Uit de vorige editie worden twee Awards hernomen: de Pioneer Award en de Rookie of the Year. Deze laatste beloont beloftevolle jonge bureaus, zoals in 2018 Raamwerk of in 2019 MAMOUT Architectes.

De Pioneer Award bekroont een organisatie of een persoon die pionierswerk heeft verricht, ten voordele van de hele beroepscategorie of de architecturale kwaliteit in het algemeen.

Naast deze prijzen werden ook twee exposanten van BATIBOUW 2020 in de bloemetjes gezet. De Innovation Award beloont de exposant met het meest innovatieve product. De Eco Award bekroont de exposant met de grootste vernieuwing op het vlak van duurzaamheid en ecologie. De genomineerden in beide categorieën worden op BATIBOUW opgenomen in een Eco Parcours en een Innovatieparcours.

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Edith Wouter (AR-TUR), Sébastien Dachy (MAMOUT architectes), Kaat Balcaen (OM/AR), Sylvie Bruyninckx (VIVA architecture), Eric Cloes (Ik ga Bouwen & Renoveren), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Jan Melis (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Winnaars

3|2|1 Facade

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Winnaar: Graux & Baeyens architecten - Woning L-C, Anzegem

Oordeel van de jury : De jury liet zich charmeren door het ontwerp van deze woning, die de visuele link lijkt te maken tussen de rijhuizen aan de ene kant en enkele vrijstaande belle-époquehuizen aan de andere. De driegevelwoning zelf, ingeplant op een trapeziumvormig perceel, is opgebouwd uit drie aaneengeschakelde kubussen, die telkens wat meer afstand nemen van de gemene muur, waardoor de achtergevel, die uitgeeft op de tuin, ruimte krijgt. De woning in zijn geheel is sober, maar het bijzondere ontwerp zorgt voor interessante binnenruimtes en zeer gevarieerde perspectieven.

Eervolle vermelding : Atelier Vens Van Belle – Stephanie en Kevin, Gent

Overige genomineerden : CANS (ICI architectes), SERAFIEN (Architectuuratelier Dertien12), UYTTENHOVE (Tim Peeters Architecten) en CAMILLE LEMONNIER (EDA-AU).

Build2Work

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Winnaar : architectenbureau Trans voor het kantoorgebouw van Van Hoorebeke Timber in Gent.

Oordeel van de jury: In de categorie Build2Work gaat de hoogste onderscheiding naar een atypisch kantoorgebouw dat sterk inzet op het comfort van de werknemers. Zij moeten het gevoel hebben in hun eigen huis te werken. Het pand is voorzien van talrijke terrassen en geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan.

Eervolle vermelding : Dhooge & Meganck Architectuur – Camp’s, Oudenaarde

Overige genomineerden : hoofdkantoor Cera (archipelago, ar-te, Robbrecht & Daem, Studio Roma), NMBS loods/Hangar K (goedefroo+goedefroo architecten), Nieuw administratief centrum Brasschaat (Compagnie-O architecten) en Cotoop (TOOP architectuur).

Mixed Use

© Petra Decouttere
© Petra Decouttere

Winnaar : AE-architecten, Carton 123 architecten, Murmuur architecten – De Standaertsite, Gent

Oordeel van de jury : De Belgian Building award voor Mixed Use gaat dit jaar naar een bottom-up-initiatief dat de grens aftast tussen binnen en buiten en dat op een laagdrempelige en genereuze wijze vorm geeft aan een van de weinige broodnodige ontmoetingsplekken in de buurt. In dit project maakt een vakwerkloods met meerdere hangars ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcentrum.

Eervolle vermelding : ebtca architecten & Archiles architecten - CC de Factorij, Zaventem

Overige genomineerden :  Cultureel Centrum de Factorij (ebtca architecten & Archiles architecten), Gebouw Zegel (HUB), Gymnastiekinfrastructuur & Jeugdontmoetingscentrum (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck), YUST (POLO architects).

Rookie of the Year

© Marge Architecten
© Marge Architecten

Winnaar : Marge architecten

Oordeel van de jury: De Belgian Building Award voor Rookie of the Year gaat naar een jong bureau dat een heel diverse portfolio kan voorleggen waarin we kleine en grote projecten aantreffen maar evenzeer kunstwerken en meubelontwerpen. Vooral complexe ontwerpopgaves zijn een kolfje naar de hand van dit Gentse bureau dat ook het management heel serieus opvat.

Eervolle vermelding : Atelier Janda Vanderghote

Overige genomineerden : Buro Bauer (Antwerpen), net architectuur (Gent) et TOOP architectuur (Lokeren/Westouter).

Pioneer

© BC Architects & Studies
© BC Architects & Studies

Winnaar : Architectenbureau BC Architects en hun spin-off BC Materials

Voor de Pioneer Award is de jury net als vorig jaar, toen Steven Beckers de prijs won, gaan zoeken in de sector van de circulaire bouweconomie.

Dat circulair bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in ons land hebben we in grote mate te danken aan innovatieve doeners. Personen en organisaties die niet alleen een interessant circulair idee hebben, maar die dat ook weten om te zetten in een valabele business.

Het architectenbureau dat dit jaar bekroond wordt met de Pioneer Award, is daar een typevoorbeeld van. De architecten leerden de meerwaarde erkennen van bouwen met lokale materialen toen ze een bibliotheek mochten bouwen in Afrika.

Die kennis die ze daar opbouwden, gingen ze ook gebruiken voor projecten in eigen land. Dat leidde zowaar tot een spin-off die aarde uit Brusselse werven met een mobiel machinepark ombouwt tot leemblokken, leempleister en stampleem die ter plaatse gebruikt kunnen worden.

2019 was een boerenjaar voor het bureau met hun tentoonstelling The Act of Building in het CIVA in Brussel. Een jaar daarvoor gaven ze het gelijknamige boek uit dat voorgesteld werd op de Biënnale van Venetië.

Product Innovation Award

Story image

Winnaar : Viessmann / Vitovalor PT2/PA/2

Paleis 12 - stand 103

De Vitovalor PT2 van Viessmann is een brandstofcel. Het is één van de nieuwste innovaties waarmee men zowel warmte als elektriciteit kan opwekken. De technologie werkt als volgt: de brandstofcel haalt waterstof uit aardgas en combineert het met zuurstof uit de lucht. Uit die reactie ontstaat elektriciteit en restwarmte. Men wekt dus eigen stroom op en gebruikt de warmte die vrijkomt om de woning te verwarmen of om sanitair water op te warmen. Een ingebouwde gascondensatieketel springt bij wanneer het echt koud is of wanneer er plots een grote warmtevraag is. De Vitovalor PT2 omvat daarbovenop ook een warmwaterboiler van 220 liter.

De brandstofcel produceert iets meer warmte dan stroom (1 kW warmte voor 750 W stroom), waardoor dit toestel eerder geschikt is voor woningen met een grote warmtevraag. Het is dus ook een interessante oplossing voor renovatieprojecten. Bovendien brengt Viessmann ook de Vitovalor PA2 uit. Deze afgeslankte versie kan je koppelen aan een bestaande verwarmingsketel. Of dat er nu een van Viessmann is of niet…

Eco Award

Story image

Winnaar : Duco / DucoBox Eco hybride

Paleis 12 – stand 501

Duco, Belgische fabrikant van ventilatiesystemen, zet met zijn DucoBox Eco zijn eerste stapjes op de verwarmingsmarkt. De DucoBox Eco is een ventilatiewarmtepomp, die men kan inzetten voor de ventilatie van de woning, en tegelijk ook voor de verwarming ervan en de productie van sanitair warm water. Als ‘koudebron’ gebruikt het toestel warmte uit de afgevoerde binnenlucht, aangevuld met energie uit de buitenlucht.

De ventilatie gebeurt, net als de andere toestellen van Duco, vraaggestuurd. Sensoren meten hierbij het CO2- en/of vochtgehalte in de ruimtes en stemmen daar het ventilatiedebiet op af. Daarna haalt het systeem met een warmtewisselaar de warmte uit de afgevoerde lucht. Die gerecupereerde energie wordt dan gebruikt om sanitair water of het huis mee te verwarmen.

Op koude dagen zal de DucoBox Eco alleen niet volstaan. Dat lost de fabrikant op met twee concepten: de all-electric en de hybride-opstelling. De all-electric volstaat voor woningen met een lage warmtevraag (5 kW), voor woningen met een hogere warmtevraag kan men de DucoBox Eco bijvoorbeeld koppelen aan een gasketel. Daarmee kan tot 60 procent op het gasverbruik worden bespaard. Daarenboven is het systeem flexibel. Wil je in de toekomst af van de gasketel, dan kan je eenvoudig overschakelen op de elektrische variant, idealiter in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen.

 

Caroline Mouzon Project Manager, Two cents
Over BATIBOUW 2022

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM GROUP, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in de organisatie van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van de groep FISA om haar bezoekers een echte belevenis te bezorgen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen COCOON, het Voedingssalon, het Vakantiesalon, het networkingevent ‘Spice Up Success’ voor de CEO’s van de grootste Belgische en Europese ondernemingen, en de professionele beurzen Spring Expo, PRObuild, InstallPRO en PROJECT. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen honderdduizenden bezoekers naar Brussels Expo.