Slimme en ecologische bouwtrends op BATIBOUW

Smart Building als thema op BATIBOUW

Dit jaar staat BATIBOUW in het teken van slimme woningen en oplossingen. Twee opvallende trends worden uitgelicht. Enerzijds de onstuitbare opmars van de circulaire economie, waaraan ook de bouwwereld niet ontsnapt. Anderzijds de doorbraak van allerhande technische innovaties die het leven op de bouwwerf aangenamer maken en waarvan de bouwheer mee profiteert. Zeker iets om in de gaten te houden op BATIBOUW!

De afgelopen jaren zijn we steeds energie-efficiënter gaan wonen. In Vlaanderen bouwt iedereen vanaf 2021 bijna-energieneutraal en Brussel en Wallonië zijn goed op weg met de passiefhuisstandaard. Maar dat betekent niet dat we ook ons doel bereikt hebben wat duurzaam bouwen betreft. Meer zelfs: er kondigt zich opnieuw een revolutie aan in de manier waarop we bouwen en die heeft alles te maken met de opkomst van de circulaire economie. Het idee is dat we grondstoffen slim inzetten, zodat we ze oneindig kunnen gebruiken in een gesloten kringloop. Wie écht duurzaam wil wonen, moet dus niet alleen energie-efficiënt bouwen, maar ook circulair. 

Huizen demonteren 

We moeten maken dat we de huizen die we vandaag bouwen over tachtig of honderd jaar makkelijk kunnen demonteren om de onderdelen te hergebruiken of hoogwaardig te recycleren. Daarvoor hebben we materialen nodig met een lange levensduur, of bio-ecologische materialen die op het eind van hun levenscyclus opgenomen kunnen worden in de natuurlijke kringloop. Daarnaast moeten we ook nieuwe bouwtechnieken inzetten. Vandaag gebruiken we vooral lijmen, kitten en cement om onderdelen met elkaar verbinden. In de toekomst zullen we vaker alternatieve verbindingstechnieken gebruiken, zoals schroeven en klikken, zodat we de onderdelen ongeschonden kunnen demonteren. Bezoekers aan de beurs kunnen met circulair bouwen kennismaken tijdens een expositie en seminarie Circulair Bouwen. VIBE, een vzw die informatie over gezond en milieuverantwoord (ver)bouwen en wonen verspreidt en Pixii, het Kennisplatform voor Energieneutraal Bouwen, licht het grote publiek op een heldere manier in over wat circulair bouwen nu juist is en hoe het kan worden toegepast. De expositie focust op het productniveau en laat zien wat er vandaag te vinden is op de markt. Het seminarie gaat door op donderdag 28 februari van 11u tot 13u in Paleis 5, naast de Conference Room.  

Duurzame materiaalkeuzes 

Om duurzaam materiaalgebruik te stimuleren, lanceerden de gewesten van ons land vorig jaar op BATIBOUW een instrument om de milieu-impact van een gebouw of huis te berekenen op basis van materiaalkeuzes. Op de website www.totem-building.be kan u zelf aan de slag met deze tool, maar nog veel beter is het om uw architect hier tijdig over aan te spreken. Op de beurs ontdekt u alvast allerhande bio-ecologische materialen, zoals vlas, hennep, kurk en bamboe. Let wel: ook traditionele bouwmaterialen kunnen perfect duurzaam zijn, bijvoorbeeld door hun lokale of energie-efficiënte productieproces. Kijk hiervoor naar labels, zoals het Natureplus-label voor bouwelementen of het FSC-keurmerk voor duurzaam hout. 

Digitaal bouwen

Uit de shift naar duurzame materialen en circulair bouwen blijkt eens te meer dat de bouwwereld voortdurend evolueert. Dat geldt zeker ook voor de activiteiten op de werf. De laatste jaren deden tal van innovatieve technieken hun intrede, zoals 3D-printing, virtual en augmented reality. Bovendien werken steeds meer bouwbedrijven volgens het BIM-principe, waarbij een gebouw eerst virtueel opgebouwd wordt aan de hand van een bouwinformatiemodel. Zo worden eventuele fouten al opgemerkt voordat de eerste steen gelegd is. 

Werken in de bouw

Ook het inzetten van drones belooft heel wat mogelijkheden voor de bouwwereld, bijvoorbeeld voor veiligheidsdoeleinden, om thermografische scans te maken of daken te inspecteren. De tijd van de zware, stoffige handenarbeid ligt duidelijk achter ons en het beroep van aannemer, installateur of ingenieur in de bouw is aantrekkelijker dan ooit. Lijkt werken in de bouw wel wat voor u? Ga dan zeker op 26 februari naar Batibouw. Op deze Job Day, in samenwerking met Stepstone, stellen de exposanten hun openstaande vacatures voor. “Wie dat wilt, kan ter plaatse terecht op hun stand op dinsdag 26 februari. Maar neem zeker ook een kijkje op de job wall, die gedurende de hele beurs een overzicht biedt van de huidige jobs in de sector”, zegt Jan Jughmans, woordvoerder van BATIBOUW.  

Aandacht voor start-ups 

Om de nieuwste bouwinnovaties zo tastbaar mogelijk te maken, zijn er ook tal van demonstraties te zien. Daarnaast reserveert Batibouw voor het eerst plaats voor kleine, startende bouwbedrijven. In Paleis 5 van Brussels Expo stellen zij tussen 21 februari en 3 maart hun aanbod aan u voor.

Over BATIBOUW 2020

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en dagen:

Van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart 2020. 

Dagelijks open van 12u-20u30 - gratis toegang vanaf 16u (behalve tijdens de nocturne op 05/03) 

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en het networkingevenement Topontmoetingen. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

BATIBOUW 2020
Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel