Een blik op BATIBOUW 2018

De grootste beurs in de bouw-, renovatie-, en woonsector uitgelicht

Tijdens de jaarlijkse persconferentie lichtte Fisa, de organisatie van BATIBOUW 2018 een tipje van de sluier over de grootste bouw-, renovatie- en decoratiebeurs van België. CEO Bart Van Den Kieboom en Jan Jughmans, directeur van BATIBOUW, wierpen een licht op de beurs. Samen met de voorzitter van Deficom, Philippe Lhomme, introduceerden zij de thema’s, evenementen en blikvangers van BATIBOUW 2018.

Een opvallende nieuwkomer dit jaar zijn de campagnebeelden. Met als slogan ‘Your home, your life’ tonen de warmte- en levensplek die een huis is. Want BATIBOUW is dé plaats om het grootste, levenslange project in iemands leven te realiseren: een thuis.

Naar goede gewoonte was Robert De Mûelenaere van de Confederatie Bouw aanwezig om de situatie in de bouwsector te schetsen. De slides en de volledige presentatie vindt u als bijlage van dit persbericht of kunt u hier downloaden.

Van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart opent BATIBOUW opnieuw de deuren. Alle paleizen van Brussels Expo worden dan elf dagen gevuld met zo’n 1000 exposanten die samen veertien sectoren vertegenwoordigen. 

Ontdek de thema’s van Batibouw 2018

Beleef Batibouw is het eerste thema en meteen ook de rode draad van de beurs. BATIBOUW 2018 is dé verzamelplaats voor alle specialisten in de bouw-, renovatie- en decoratiesector. Bezoekers kunnen er de nieuwste producten en diensten ontdekken met hun vijf zintuigen. Een wandeling door BATIBOUW is een beleving: test de resonantie en de stevigheid van een muur, voel de kracht van een douchestraal, raak gevelstenen aan, loop blootvoets over verschillende vloeren en doe inspiratie op voor de ideale woning. Ideeën gezien in magazines of op het internet worden 'live' ervaren op BATIBOUW 2018. 

De wereld staat niet stil en ons dagelijkse leven is constant in verandering. We zijn altijd en overal verbonden: in ons professionele en sociale leven is connectiviteit dan ook niet meer weg te denken. Onze woningen blijven bijgevolg niet achter: ze zijn digitaal, verbonden, connected. Met een simpele swipe op de smartphone kan door middel van een domoticasysteem de verwarming aanspringen terwijl de rolluiken in de woonkamer naar beneden gaan. Of nog: vanop afstand in de auto bedien je alvast de buitenverlichting op de oprit. Onze woningen zijn smart homes die het leven vergemakkelijken: gevaar detecteren, gordijnen openen en sluiten, muziek die ons door elke kamer van het huis volgt... BATIBOUW 2018 heeft connectiviteit als tweede thema, waarvan de mogelijkheden op de beurs kunnen worden ontdekt. 

Project your home, zo klinkt het derde thema van de beurs. Ieder project, klein en groot, kan op BATIBOUW worden gerealiseerd, want BATIBOUW, dat zijn 14 beurzen onder één dak. Elke sector is er vertegenwoordigd, van ruwbouw over keukens en ventilatie tot koeling. De dakbedekking updaten, nieuwe vloeren kiezen, de keuken renoveren of gewoon een andere brievenbus kiezen: voor elk project is BATIBOUW het antwoord. Ook voor een buitenproject kan de bezoeker opnieuw terecht in de Garden Room, die dit jaar in een nieuw jasje steekt. Welke reden de bezoeker dan ook naar BATIBOUW brengt, dankzij de Checklists brengt iedereen eender welk project tot een goed einde. De Checklists worden vanaf dit jaar opgenomen in de beurscatalogus en zijn dus nóg toegankelijker voor iedereen. 

Als laatste schenkt BATIBOUW 2018 extra aandacht aan zorgeloos wonen. Wie vandaag bouwt en/of renoveert, wil vooral zo comfortabel en zorgeloos mogelijk wonen met extra aandacht voor een zuinige, gezonde en veilige woning. Muur- en dakisolatie, verwarmingssystemen, verlichting, geluidsisolatie, ventilatie, airconditioning: de mogelijke oplossingen voor een ultiem comfort zijn ontelbaar, zonder de economische en ecologische normen uit het oog te verliezen. Ook meubelontwerpers, interieurspecialisten en tuinarchitecten komen op de proppen met ergonomische, intelligente, praktische en esthetische antwoorden: een gezellig haardvuur dat geld bespaart, de juiste voorzieningen voor homeworking of een spa in eigen huis. 

Projecten tijdens Batibouw 2018

Naast de belangrijkste spelers gespecialiseerd in bouw, renovatie en interieur, heeft BATIBOUW elk jaar enkele interessante projecten in petto. Een aantal van deze nevenactiviteiten maakt al een aantal jaren deel uit van het decor van de beurs, andere zijn dan weer gloednieuw. 

 • Walk of Floorsnieuw op Batibouw 2018

BATIBOUW is een belevingsbeurs, en de nieuwe Walf of Floors is daarvan een mooie illustratie. Bezoekers kunnen in Paleis 6 verschillende soorten vloerbedekking ontdekken. Ze worden tentoongesteld op sokkels tot een meter hoogte. Zo krijgt de bezoeker de kans om zijn smaak te ontdekken door de vloeren aan te raken of door er met de blote voeten over te lopen.

 • Walk of Flame – nieuw op Batibouw 2018

Om haarden en kachels extra in de verf te zetten, creëert BATIBOUW dit jaar voor het eerst de ‘Walk of Flames’. Deze L-vormige passage maakt de keuze voor de bezoeker alleen maar makkelijker: alle grote namen demonstreren er hun nieuwste haarden en kachels. Bovendien kan iedereen in de verwarmde gang terecht voor neutraal advies over het gebruik van een kachel of haard.

 • Immovillage

Potentiële investeerders in vastgoed zijn een belangrijke doelgroep van BATIBOUW. Het Immovillage, dat de hele Astridhal inneemt, is een trefpunt voor alle spelers in de vastgoedsector. Zowel professionals als particulieren maken er kennis met alle facetten van de immobiliënmarkt. Geïnteresseerden in onroerend goed kunnen zich er laten bijstaan door deskundigen uit de sector.

 • Build-IT

Voor de elfde keer op rij vindt Build-IT plaats tijdens de professionele dagen van de beurs. Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari komen kenners van de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) samen in de Astridhal tijdens dit unieke ICT-evenement.

 • Garden Room

Een project dat snel is uitgegroeid tot een vaste waarde op BATIBOUW: de Garden Room. Deze ‘buitenkamer’ bevindt zich aan de buitenkant van Paleis 1, in een tent van 500 m². Bezoekers kunnen zich er laten inspireren over de inrichting en afwerking van hun eigen tuin. De Garden Room laat zien hoe de inrichting van de buitenruimte effect kan hebben op de sfeer die het uitdraagt. Tuinarchitecten en -aannemers staan aan de ingang van Paleis 1 klaar om de bezoekers het beste advies te geven over hun stukje groen. Enkele deelnemers van de Garden Room trekken de lijn door naar Paleis 1 en voegen hun standen samen voor een nieuw tuinproject genaamd ‘Outspiration’.

 • Light Avenue

Een wandelpad dat toont hoe goede verlichting bijdraagt tot een warm en gezellig interieur: dat is de succesformule van de Light Avenue, die dit jaar voor de tweede keer te ontdekken valt. De bezoeker kuiert door de verlichte verbinding tussen Paleis 8 en 9 in de Patio en maakt zo kennis met enkele gekende verlichtingsproducenten. Inspiratie voor het eigen interieur verzekerd!

Evenementen tijdens BATIBOUW 2018

Schrijf ook alvast deze evenementen die tijdens BATIBOUW plaatsvinden in je agenda. Een volledige evenementenkalender is vanaf midden januari beschikbaar op de website van de beurs. 

 • Jobday & Jobwall

Op dinsdag 27 februari geeft BATIBOUW tijdens de Jobday de kans aan exposanten om geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. Bezoekers kunnen bovendien gedurende de hele beurs alle aanbiedingen bekijken aan de Jobwall bij de Conference Room in Paleis 5.

 • Infosessies tijdens de beurs

De hele beurs lang kan de bezoeker in onder andere de vernieuwde Conference Room terecht voor allerlei infosessies. De Orde van Architecten organiseert bijvoorbeeld infosessies voor het grote publiek over de rol en de meerwaarde van de architect in een bouwproject

 • BouwForum – veiligheid als speerpunt van nieuw beleid

Het BouwForum van de Confederatie Bouw is een jaarlijks event rond één specifiek thema dat de sector aanbelangt. Traditioneel vindt het forum plaats op de openingsdag van Batibouw. Het is ondertussen al de 14de keer dat de Confederatie Bouw het BouwForum organiseert.

Veiligheid ligt de aannemers nauw aan het hart. Daarom moet veiligheid integraal deel uitmaken van een doorgedreven veiligheidscultuur. Het 14de BouwForum van de Confederatie Bouw is het startschot van dat nieuwe beleid.

Hoewel de sector nu al volop inzet op veiligheid en welzijn op het werk, reikt de ambitie van de bouwsector verder. Ze wil dat in de toekomst bouwbedrijven veiligheid beschouwen als een inherent onderdeel van een beleid van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Tot vandaag ligt de focus nog al te zeer op reactieve preventie, terwijl veiligheid proactief benaderd moet worden. Veiligheid moet integraal onderdeel worden van de bedrijfscultuur.

Het 14de BouwForum van de Confederatie Bouw wil bouwbedrijven hiervoor bewustmaken en vervolgens de nodige instrumenten aanreiken om proactief aan de slag te gaan. Ze nodigt daarvoor andere EU-landen uit om hun best practices te delen.

Praktisch:

Donderdag 22 februari 2017
Vanaf 10u
Auditorium 2000, Brussels Expo
Deelname is gratis, inschrijven verplicht

 • Belgian Building Awards

Op donderdag 22 februari 2018 worden de volledig vernieuwde Belgian Building Awards uitgereikt op BATIBOUW. Dit evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De organisatie van Batibouw organiseert de Belgian Building Awards in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en architectura.be.

Tijdens de eerste avond van BATIBOUW 2018 worden verschillende awards uitgereikt om de meest geëngageerde spelers uit verschillende domeinen te roemen. Aan de architecten worden vijf prijzen uitgereikt, en ook de exposanten en de aannemers vallen in de prijzen.

De architectuurawards worden uitgereikt in vijf verschillende categorieën:

 • Rookie of the year – voor jonge architectenbureaus
 • Art Integration – voor geslaagde kunstintegratie
 • Social Engagement – voor bureaus die blijk geven van sociaal engagement
 • International – voor een internationaal project van een Belgisch architectenbureau
 • Pioneer Award – voor een architect of organisatie die pionierswerk heeft verricht

De exposanten worden in de volgende categorieën bekroond:

 • Communication – voor de exposant met de beste mediacampagne
 • Best Experience – voor de exposant die zorgt voor een ware beleving op de stand
 • Product Innovation – voor de exposant die een nieuw product op de markt brengt met een toonaangevend en vooruitstrevend concept

Aan de aannemers wordt de Digital Construction-award uitgereikt, voor bedrijven die digitale technieken gebruiken voor hun bouwprojecten.

De keynote speaker tijdens de gala-avond is de vooruitstrevende architect Vincent Callebaut, bedenker en ontwerper van steden van de toekomst die zichzelf voorzien van energie en voedsel. Deze Belgische architect zoekt oplossingen voor overbevolking en milieurvervuiling - van verticale bossen over drijvende steden naar zeewiercentrales.

Aansluitend aan de Awards vindt er een galadiner plaats. De plaatsen hiervoor zijn beperkt en inschrijven kan nu nog via www.batibouw.com/bba. Op het programma die avond: inspiratie, gastronomie en netwerking. 

BATIBOUW maakt het bezoekers makkelijk

 • Naar BATIBOUW met een B-Dagtrip van de NMBS

Bezoekers kunnen met de trein, tram en bus naar BATIBOUW komen door een B-Dagtrip te kopen. Dit ticket combineert een heen-en-terug trein- en metro- of tramticket vanuit eender welk Belgisch station met een toegang tot de beurs. De organisatie draagt mobiliteit hoog in het vaandel en wil bezoekers dan ook motiveren om met het openbaar vervoer te komen. Zo worden files en een overvolle parking vermeden.  Meer informatie op www.belgianrail.be.

 • Verlaagde prijs na 15 uur (na 18 uur tijdens nocture op donderdag 1 maart)

Wie tijdens weekdagen BATIBOUW bezoekt na 15 uur, geniet van een verlaagd tarief van € 7 voor een inkomkaart. Korting enkel geldig aan de kassa. 

 • BATIBOUW+

BATIBOUW+ is een samenwerking tussen Fisa en Proximedia, met als doel particulieren makkelijk in contact te brengen met vakmannen en omgekeerd. Deze dienst wordt volledig online aangeboden en vormt zo de digitale uitbreiding van het concept BATIBOUW voor zowel de particulieren als de professionals. Ontdek deze dienst op www.batibouwplus.be.

 • De catalogus

De gedrukte catalogus wordt in boekhandels en krantenkiosken verkocht als bijlage van het februari-maartnummer van het magazine “Ik Ga Bouwen & Renoveren”, aan een gezamenlijk bedrag van 4 euro. Op de beurs wordt de bouwcatalogus verkocht aan 3 euro. Deze catalogus bevat de lijst van alle exposanten met hun gegevens, per paleis, per product en per merk. Online kan een ticket in combinatie met een catalogus worden aangekocht voor € 13.

Noot aan de pers

Naar goede gewoonte verzamelen wij voor en tijdens de beurs heel wat persinformatie voor u. Voor BATIBOUW 2018 gaan we opnieuw helemaal digitaal: vorig jaar kon u kennismaken met de online persruimte en een Dropbox waarop alle nieuwigheden van de exposanten worden verzameld. Ook tijdens de beurs zijn persdossiers en beeldmateriaal enkel digitaal beschikbaar. De vertrouwde persruimte tijdens de beurs wordt uigerust met internetverbinding om alles te kunnen raadplegen.

 • Digitale persruimte BATIBOUW 2018

Op batibouw.media.twocents.be vindt u alle persberichten, persdossiers en praktische informatie over de beurs.

 • Nieuwigheden, persdossiers, beeldmateriaal

Alle exposanten leveren hun persmateriaal digitaal aan. Alles staat ter beschikking via http://bit.ly/2AzKiFH

 • Persruimte tijdens de beurs

De persruimte is tijdens de beurs open gedurende vier dagen: de eerste drie dagen van de beurs (22, 23 en 24 februari) en de laatste dag van de beurs (4 maart).

Praktische informatie 

Tickets zijn te koop op www.batibouw.be.  

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel 

Openingsuren en dagen:  

 • Professionele dagen: 
  - Donderdag 22 februari 2018 van 10u00 tot 18u30  
  - Vrijdag 23 februari 2018 van 10u00 tot 21u00  
 • Dagen voor particulieren: 
  - Zaterdag 24 februari tot en met zondag 4 maart 2018 van 10 tot 18u30 
  - Nocturne op donderdag 1 maart 2018: 10u00 tot 23u00 

Paleizen: alle paleizen 

Inkomprijs: 

 • Groot publiek:  

Tickets aan de kassa: € 12.5 

Tickets online: € 10,5 (€ 13 met catalogus) 

Verlaagd tarief tijdens de week vanaf 15u, tijdens de nocturne (23/2) vanaf 18u: € 7 (enkel aan de kassa)

Tickets 6 – 12 jaar: € 6, kinderen jonger dan 6 jaar gratis  

 • Professionele dagen: 

Alleen voor professionals: €40, geldig voor de twee professionele dagen op 22 en 23 februari 

Catalogus BATIBOUW: € 3 

Contacteer ons
Lieke Vervoort Project Manager, Two cents
Lieke Vervoort Project Manager, Two cents
Over BATIBOUW 2020

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en dagen:

Van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart 2020. 

Dagelijks open van 12u-20u30 - gratis toegang vanaf 16u (behalve tijdens de nocturne op 05/03) 

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en het networkingevenement Topontmoetingen. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

BATIBOUW 2020
Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel