Diamanten editie van BATIBOUW staat voor de deur

Diamanten editie van BATIBOUW staat voor de deur

Een blik op de grootste bouw-, renovatie-, en woonbeurs van ons land

De jaarlijkse persconferentie van BATIBOUW vond op 13 december plaats in het unieke kader van KANAL – Centre Pompidou, de oude Citroëngarage die binnenkort wordt omgetoverd tot de grootste culturele instelling van Brussel. De organisatoren, COO Frédéric François en directeur Jan Jughmans introduceerden vandaag BATIBOUW 2019. Samen met de voorzitter van Deficom, Philippe Lhomme, zetten ze de 60ste editie van BATIBOUW feestelijk in.

Leven is bouwen – zo luidt de nieuwe slogan voor BATIBOUW 2019. Bezoekers kunnen op BATIBOUW terecht voor hun bouwproject, dat met hen evolueert doorheen het leven. Ze weten dat een bezoek aan BATIBOUW dé manier is om te vinden wat ze zoeken. BATIBOUW is hun partner waar betrouwbare en bekende merken en exposanten aanwezig zijn.  

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van BATIBOUW schetste Robert de Mûelenaere, CEO van de Confederatie Bouw hoe het anno 2018 staat met de bouwsector, maar ook met de woningmarkt. Daarnaast richtte hij de blik al op volgend jaar. De presentatie van de Confederatie Bouw vindt u als bijlage van dit persbericht.

BATIBOUW 2019 vindt plaats van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart. Alle paleizen van Brussels Expo zullen opnieuw zo’n 900 bouw- en verbouwexperts mogen verwelkomen.

Dit zijn de thema’s van BATIBOUW 2019

Ten eerste schenkt BATIBOUW met het thema Healthy Indoor Climate aandacht aan het belang van een gezond binnenklimaat. Anno 2018 brengen we meer tijd binnen door dan ons lief is, zowel thuis als op het werk. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is van groot belang, aangezien duffe ruimten met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarbij komt dat woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimten minder vanzelfsprekend zijn. Daarvoor moeten dus nieuwe oplossingen worden gezocht.  Een goede ventilatie of een ventilatiesysteem is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Voor een gezond binnenklimaat moet rekening worden gehouden met de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. De binnentemperatuur moet constant zijn en tussen de 19°C en 22°C. Daarnaast kan vocht in huis zowel voor de gezondheid als voor de woning nefast zijn, daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden.  

New Way of Living, zo luidt het tweede thema van BATIBOUW 2019. We moeten het in België vaker stellen met minder ruimte om te leven en te bouwen. Vroeger waren grote woningen buiten de stad de norm, vandaag kiezen we meer voor de stad. Eén van de beweegreden daarvoor is te vinden in het mobiliteitsprobleem: we willen minder in de file staan en zo dicht mogelijk bij het werk wonen. Gevolg: we wonen met meer op minder vierkante meters en moeten kleiner gaan wonen. Daarbij komt dat de bouwgronden duurder worden, wat resulteert in kleinere woningen. Projectontwikkelaars komen met inventieve woonoplossingen in oude industriezones. Ook alternatieve manieren van wonen zijn ons niet meer vreemd: naast de eengezinswoning gaan we tegenwoordig co-wonen of worden huizen omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ook termen als cohousing, zorgwonen en CLT’s zijn ons niet meer vreemd.  

Ten slotte schenkt de beurs dit jaar meer aandacht aan Smart building, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken, waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er BIM, het Building Information Model. Alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces verzamelen hun informatie in een database die iedereen kan raadplegen. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn. Maar Smart building wilt ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Daarvan is het fenomeen circulair bouwen een goed voorbeeld. Hierbij draait het om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan, zodat de kringloop wordt gesloten. In een circulaire economie wordt alles gerecycleerd, herbestemd, hergebruikt en hersteld. Zo moeten gebouwen in een circulaire economie de mogelijkheid hebben om makkelijk te worden gedemonteerd en daarna hergebruikt of gerecycleerd. Er wordt geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.  

Dit zijn de projecten tijdens BATIBOUW 2019

De verschillende projecten die tijdens BATIBOUW plaatsvinden, schijnen telkens een licht op een ander aspect van bouwen en verbouwen. Sommige zijn nieuw, andere maken een comeback.  

 • Innovation House – nieuw op BATIBOUW 2019

BATIBOUW organiseert in samenwerking met de redactie van Ik ga Bouwen voor het eerst het Innovation House: een initiatief om nieuwigheden van exposanten extra in de verf te zetten.  Het gaat om een grote en centrale innovatiestand waar maximaal 25 producten worden tentoongesteld: de meest relevante innovaties van de beurs, gekozen door een onafhankelijke jury van bouwprofessionals. Uit die 25 producten maakt de jury een shortlist van vijf innovaties voor de Belgian Building Awards. Uiteindelijk wordt één innovatie beloond met de Product Innovation Award. Bezoek het Innovation House in Paleis 5, stand 201. Meer informatie op www.belgianbuildingawards.be.

 • Skills demo’s – nieuw op BATIBOUW 2019

Gedurende de hele beurs zullen in de Astridhal toekomstige professionals uit de bouwsector demonstraties geven uit hun vakgebied, waarbij de bezoeker een handje kan toesteken. Verwacht je aan handige sessies van vaklui over sanitair en verwarming, koudetechnieken, lassen, elektriciteit, automatisering, schilderwerken, houtbewerkingen timmerwerk, dekking in leisteen enzovoort. Deze demo’s organiseert BATIBOUW in samenwerking met de school ‘Art & Metiers’ en WorldSkills Belgium, beiden sleutelspelers in het promoten en opwaarderen van manuele, technische en technologische beroepen.

 • Start-up Corner – nieuw op BATIBOUW 2019

BATIBOUW is een onmisbaar platform voor grote en minder grote spelers in de bouw- en renovatiesector. Voor het eerst zijn er ook startende en dus minder bekende ondernemingen aanwezig op de beurs, in Paleis 5, stand 605. In de Start-up Corner presenteren start-ups gedurende de hele beurs aan alle bezoekers een innovatief en uniek bouw- of renovatieproduct.

 • Light Avenue

De succesformule van de Light Avenue, ingericht tussen Paleis 8 en 9 in de Patio, wordt ook in 2019 herhaald. Een aantal nieuwe exposanten vervoegt het wandelpad waar bezoekers ontdekken hoe verlichting bijdraagt tot een warme woning en een gezellig interieur.

 • Build IT

Op donderdag 21 en vrijdag 22 februari gaat in de Astridhal Build IT voor de twaalfde keer door. Professionals uit de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) kunnen er terecht voor een uniek ICT-evenement. Build IT heeft in 2019, dankzij het thema Smart Building tijdens de beurs, een nóg grotere relevantie: computertechnologie wordt alleen maar belangrijker, ook in de bouw. Op Build IT ontdekken professionals de laatste innovaties voor het tekenen van plannen, boekhouding of stockbeheer.

 • Walk of Floors

BATIBOUW staat nog altijd voor beleving – ontdekking met de vijf zintuigen. Daarom kan de bezoeker voor de tweede keer op rij de Walk of Floors vinden in Paleis 6. Verschillende soorten vloeren staan er tentoongesteld en kunnen worden bewandeld of betast.

 • Walk of Flame

De Walk of Flame viel vorig jaar in goede aarde en is op weg om een nieuwe vaste waarde te worden in paleis 6 van Brussels Expo. Alle aanbieders van haarden en kachels verwelkomen bezoekers in deze verwarmde gang en demonstreren er hun mooiste exemplaren.

Dit zijn de evenementen tijdens BATIBOUW 2019

BATIBOUW is niet alleen de plek om door de paleizen te kuieren op zoek naar de laatste nieuwtjes voor bouwen en verbouwen. Het is de ideale uitvalsbasis voor interessante evenementen voor verschillende doelgroepen.  

 • Special Tools – nieuw op BATIBOUW 2019

Paleis 10 maakt de eerste vier dagen van BATIBOUW, van 21 tot en met 24 februari, plaats voor een nieuwe mini-vakbeurs die gereedschappen in de kijker zet. BATIBOUW organiseert Special Tools in samenwerking met Imcobel, de Belgische Beroepsvereniging van Invoerders en Fabrieksagenten van Gereedschappen. Dankzij hen zullen professionele en particuliere bezoekers tal van gespecialiseerde tools ontdekken, zoals slijpschijven, schuurbanden, fiberschijven en pneumatisch gereedschap.

 • Jobday & Jobwall

Rekrutering is van groot belang in de bouwsector. Tijdens de hele beurs staat de Jobwall ten dienste van de bezoekers aan BATIBOUW, waar vacatures van exposanten worden gepresenteerd via schermen en tablets. De Jobwall gaat voor de tweede keer door, maar wordt in 2019 voor de eerste keer georganiseerd met partner StepStone.

Op dinsdag 26 februari geven BATIBOUW en StepStone tijdens de Jobday de exclusieve kans aan bezoekers om HR-managers te ontmoeten op de stand van exposanten die vacatures hebben (te vinden via de Jobwall).  

Rik Hülser, Managing Director België van StepStone, voegt hier aan toe: “We zijn trots om te kunnen deelnemen aan dit grootse evenement in België. Dit partership is een toegevoegde waarde voor bedrijven die actief zijn in de dynamische bouwsector. We helpen hen graag met de zoektocht naar de ideale kandidaat."

 • Belgian Building Awards

Op donderdag 21 februari reikt BATIBOUW opnieuw de prestigieuze Belgian Building Awards uit. Tijdens een galadiner, met architect Koen Olthuis als keynote speaker, worden de winnaars bekendgemaakt van vijf architectenawards en één innovation award. De Belgian Building Awards prijzen de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. BATIBOUW organiseeert dit evenement in samenwerking met redactiebureau Palindroom, de Orde van Architecten, architectura.be en magazine Ik ga Bouwen & Renoveren.

De architectenawards worden uitgereikt in de volgende categorieën:

 • Rookie of the Year – voor jonge architectenbureaus
 • Pioneer Award – voor een architect of organisatie die pionierswerk heeft verricht
 • New way of living – voor een project dat op innovatieve manier inspeelt op nieuwe trends in wonen en leven en zo een antwoord biedt op de vraag naar een efficiënter en duurzamer ruimtegebruik
 • New way of working – voor een project dat op originele wijze invulling geeft aan een kantooromgeving en dat inspeelt op nieuwe evoluties in de organisatie en inrichting van de werkomgeving, met veel aandacht voor het fysieke en mentale welzijn van de werknemers

Aan de exposant met een toonaangevend en vooruitstrevend product wordt de Product Innovation-award uitgereikt, in samenwerking met Ik ga Bouwen & Renoveren. Deze exposant werd gekozen als winnaar uit de 25 tentoongestelde producten in het Innovation House op BATIBOUW. Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden zijn te vinden op de gloednieuwe website www.belgianbuildingawards.be

 • Matchmaking event – nieuw op BATIBOUW 2019

In samenwerking met HUB Brussels, het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, organiseert BATIBOUW op donderdag 21 en vrijdag 22 februari een gratis matchmaking evenement tussen professionele bezoekers en exposanten op BATIBOUW. Bedrijven, beslissingnemers en stakeholders kunnen er tijdens speeddatingsessies van 20 minuten potentiële partners ontmoeten met oog op duurzame businessrelaties en ondernemingskansen. De inschrijving en een afspraak maken kan tot ten laatste 14 februari. Inschrijven als investeerder, start-up, KMO, large account of EU-project kan via deze link.

 • Bouwforum Confederatie Bouw

De verkiezingen van volgend jaar komen dichterbij. Het Bouwforum van de Confederatie Bouw zal dit jaar een debat zijn tussen de voorzitters van de politieke partijen in ons land. Zij zullen zich moeten uitspreken over het eisenpakket van de Confederatie Bouw. Op donderdag 21 februari zal de Confederatie Bouw hun prioriteiten voorleggen aan de voorzitters:

 1. Meer publieke investeringen via de snelle uitvoering van het strategisch investeringspact
 2. De investeringen van gezinnen ondersteunen
 3. De kosten voor bouwbedrijven beheersen
 4. De competitiviteit en concurrentiekracht van de bouwbedrijven versterken
 5. Een performant werkingskader geven aan ondernemingen
 6. De arbeidsmarkt dynamiseren
 7. Veiligheid in de bouw aanmoedigen
 8. De digitalisering van de bouwsector begeleiden
 • Pure Future – nieuw op BATIBOUW 2019

Febelux, de beroepsfederatie voor de live communication industry, organiseert tijdens BATIBOUW een speeddating-evenement voor studenten die op zoek zijn naar een stageplaats en leden van Febelux, die actief zijn in de beurzen-, congres- en eventsector. De aanwezige studenten zullen naast een speeddating met Febelux-leden, ook de kans krijgen om te kijken hoe het er behind the scenes aan toegaat op BATIBOUW.

Dit zijn de seminaries, infosessies en debatten op BATIBOUW 2019

Ieder jaar organiseert BATIBOUW seminaries, infosessies en debatten in de Conference Room. Deze initiatieven zijn bedoeld voor de uitgebreide waaier aan doelgroepen die de beurs bezoeken: professionele en particuliere bezoekers maar ook syndici en projectontwikkelaars. Het hele programma vindt u op de website van de beurs.

 • Debat: de ecologische impact van de bouwsector

De bouwsector speelt een sleutelrol in de noodzakelijke transitie naar een meer duurzame wereld. Welke impact heeft de bouwsector vandaag op de opwarming van de aarde en op de schaarste aan grondstoffen? Wat doet ze vandaag al om die impact te verkleinen en wat zou de bouwsector nog meer kunnen doen? Aan de hand van een aantal stellingen en vragen vanuit het publiek voelen we een aantal prominente stakeholders uit de Belgische bouwsector hierover aan de tand.

Bij de keuze van de panelleden werd ervoor gezorgd dat de belangrijkste geledingen uit de bouwsector aan bod kwamen: architecten, aannemers, onderzoekers, fabrikanten, ingenieurs en projectontwikkelaars.

Panelleden die al zeker van de partij zullen zijn: Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Marc Dillen (directeur Vlaamse Confederatie Bouw), Frank Van Hove (managing director Foamglas Benelux en voorzitter van BMP), Wim Boydens (zaakvoerder studiebureau Boydens) en Catherine De Wolf, onderzoekster aan het Swiss Institute of Technology in Lausanne.

Moderator van het debat is Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Het debat vindt plaats op donderdag 21 februari 2018 in de Conference Room van de beurs vanaf 14 uur.

 • Seminarie en expositie Circulair bouwen

In samenwerking met VIBE, een vzw die informatie over gezond en milieuverantwoord (ver)bouwen en wonen verspreidt en Pixii, het Kennisplatform voor Energieneutraal Bouwen, organiseert BATIBOUW een seminarie en een expositie over Circulair Bouwen, eveneens een thema van de beurs. Aan de hand van een seminarie, dat zal doorgaan op donderdag 28 februari van 11u tot 13u, informeren ze het grote publiek over wat circulair bouwen nu juist is en hoe het kan worden toegepast. De expositie focust op het productniveau en laat zien wat professionals op de markt kunnen vinden.

 • Seminarie mede-eigendom

Op maandag 25 februari organiseert BATIBOUW in samenwerking met het kennis- en dienstenplatform voor beheer van mede-eigendom UVS-UFS (Unie Vlaamse Syndici – Union Francophone des Syndics) een aantal seminaries in de Conference Room, speciaal bedoeld voor zij die de rol van syndicus op zich nemen.

 • Lezing van Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) begeleidt lokale woonactoren administratief en technisch bij de realisatie van bouwprojecten, van bij het concept tot de oplevering. De VMSW verzorgt tijdens de beurs een lezing over de publiek-private initiatieven in sociale woningbouw en is bedoeld voor projectontwikkelaars.

BATIBOUW maakt het bezoekers makkelijk

 • BATIBOUW het hele jaar door

De voordelen van BATIBOUW duren vanaf nu het hele jaar. Bezoekers aan de beurs blijven vanaf 2019 een heel jaar geïnformeerd over de exposanten die ze tijdens de beurs bezochten en exposanten kunnen BATIBOUW-bezoekers blijven bereiken. BATIBOUW zet vanaf 2019 in op een goede website, nieuwsbrieven, blogs, sociale media, direct mailings en een digitaal en offline magazine om de interactie tussen bezoekers en exposanten levende te houden. 

 • Naar BATIBOUW met een B-Dagtrip van de NMBS 

Bezoekers kunnen met de trein, tram en bus naar BATIBOUW komen door een B-Dagtrip te kopen. Dit ticket combineert een heen-en-terug trein- en metro- of tramticket vanuit eender welk Belgisch station met een toegang tot de beurs. De organisatie draagt mobiliteit hoog in het vaandel en wil bezoekers dan ook motiveren om met het openbaar vervoer te komen. Zo worden files en een overvolle parking vermeden.  Meer informatie op www.belgianrail.be.  

 • Verlaagde prijs na 15 uur (na 18 uur tijdens nocture op donderdag 28 februari) 

Wie tijdens weekdagen BATIBOUW bezoekt na 15 uur, geniet van een verlaagd tarief van € 7 voor een inkomkaart. Korting enkel geldig aan de kassa.  

 • BATIBOUW+ 

BATIBOUW+ is een samenwerking tussen Fisa en Proximedia, met als doel particulieren makkelijk in contact te brengen met vakmannen en omgekeerd. Deze dienst wordt volledig online aangeboden en vormt zo de digitale uitbreiding van het concept BATIBOUW voor zowel de particulieren als de professionals. Ontdek deze dienst op www.batibouwplus.be.  

 • De catalogus 

De catalogus is vanaf dit jaar gratis voor bezoekers. Deze catalogus bevat de lijst van alle exposanten met hun gegevens, per paleis, per product en per merk.

Noot aan de pers

Wij verzamelen voor u naar aanloop van en tijdens de beurs heel wat persinformatie. De persberichten, persdossiers en praktische informatie die over de beurs worden verspreid, vindt u terug op de digitale persruimte batibouw.media.twocents.be. Nieuwigheden, persdossiers en beeldmateriaal van aanwezige exposanten op BATIBOUW 2019 vindt u via volgende Dropbox.

De persruimte (naast het secretariaat in Paleis 5) tijdens de beurs is vier dagen open: de eerste drie dagen van de beurs (op 21, 22 en 23 februari) en de laatste dag van de beurs (3 maart). Natuurlijk bent u de andere dagen van de beurs welkom aan de persbalie voor vragen; informatie en interviews.

Uw aanvraag tot accreditatie kunt u insturen via deze link: https://www.batibouw.com/nl/persruimte. Na goedkeuring door ons, zult u een tiental dagen voor de beurs een QR-code krijgen die u toegang verleent tot de beurs. Print de bevestigingsmail af en breng hem mee naar de persruimte tijdens BATIBOUW om uw badge te verkrijgen.

Voor verdere praktische vragen over de beurs, de thema’s of een interview met de organisatie kunt u terecht bij Lieke via lv@twocents.be of via het nummer 0499 38 89 79.

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Openingsuren en data 2019:

 • Professionele dagen:

o   Donderdag 21 februari van 10u00 tot 18u30

o   Vrijdag 22 februari van 10u00 tot 21u00

 • Dagen voor particulieren:

o   Zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart van 10u00 tot 18u30

o   Nocturne op donderdag 28 februari 2019: 10u00 tot 22u00

Tickets zijn te koop op www.batibouw.com

 • Groot publiek:

o   Tickets aan de kassa: € 12,5

o   Online tickets: € 10,5

o   Verlaagd tarief tijdens de week vanaf 15u, tijdens de nocturne (28/2) vanaf 18u: € 7 (enkel aan de kassa)

o   Tickets voor kinderen van 6-12 jaar: € 6, gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar

 • Professionele dagen:

o   Alleen voor professionals: € 40, geldig voor de twee professionele dagen op 21 en 22 februari (indien niet gebruikt tijdens de twee professionele dagen, is het ticket nog geldig op één dag voor het grote publiek).

Catalogus: gratis

 

Lieke Vervoort Persverantwoordelijke BATIBOUW, Two cents
Over BATIBOUW 2022

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM GROUP, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in de organisatie van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van de groep FISA om haar bezoekers een echte belevenis te bezorgen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen COCOON, het Voedingssalon, het Vakantiesalon, het networkingevent ‘Spice Up Success’ voor de CEO’s van de grootste Belgische en Europese ondernemingen, en de professionele beurzen Spring Expo, PRObuild, InstallPRO en PROJECT. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen honderdduizenden bezoekers naar Brussels Expo.