De toekomst is hernieuwbaar

Alles over hernieuwbare energie op BATIBOUW

Met de groene taxshift in het vooruitzicht staat één ding vast: de toekomst is hernieuwbaar! Voor wie vandaag bouwt of grondig renoveert, is groene energie dan ook eerder regel dan uitzondering. PV-panelen (fotovoltaïsche zonnepanelen) zijn al lang ingeburgerd, maar ook warmtepompen en zonneboilers zijn interessanter dan ooit. En wie zijn woningverwarming graag koppelt aan sfeer en gezelligheid, kan aan de slag met een (pellet)kachel.

PV-panelen waarmee je zelf elektriciteit opwekt zijn met de voorsprong de populairste vorm van hernieuwbare energie in ons land. En ook al zijn de groenestroomcertificaten (met uitzondering van Brussel) enkele jaren geleden tot nul herleid, zonnepanelen zijn nog altijd een rendabele investering. Zelfs in Vlaanderen, waar particulieren sinds 2015 een compensatie betalen voor het gebruik van het stroomnet (het ‘prosumententarief’), verdien je de investering na een tiental jaar terug. In Brussel schommelt de terugverdientijd dankzij groenestroomcertificaten zelfs rond de zes jaar.

Zonneboiler voor warm water
Om het volledige elektriciteitsverbruik van een gezin te dekken, is een PV-installatie nodig van 4 à 5 kWpiek. Dat komt overeen met ongeveer 32 m² aan panelen. Voor mensen met een beperkte dakoppervlakte vormt de zonneboiler een schitterend alternatief. Met amper 5 m² aan zonnecollectoren dekken ze de helft van de warmwaterbehoefte van hun gezin. Bovendien is dit systeem perfect combineerbaar met andere vormen van hernieuwbare energie. In Vlaanderen is de zonneboiler extra interessant vanwege de riante premie van 550 euro per m² (max. 2.750 euro).

Warmtepomp is toekomstgericht
Voor woningverwarming is de warmtepomp de meest toekomstgerichte keuze. Experts zijn het erover eens dat dit de meest duurzame verwarmingstechniek is. Het belangrijkste pijnpunt is de hogere kostprijs. Warmtepompen zijn nog een stuk duurder dan klassieke condenserende ketels op gas of stookolie. De veelbesproken groene taxshift, waarmee de verschillende overheden in ons land de prijs van elektriciteit willen verlagen ten koste van de gas- en stookolieprijzen, zou wel eens voor verandering kunnen zorgen. Want hoe goedkoper de elektriciteit, hoe interessanter een warmtepomp. Tenzij ze draait op zelf opgewekte zonnestroom. Dat is natuurlijk helemaal ideaal! Hoe dat precies werkt, ontdekken bezoekers in Paleis 10 en 12!

Duurzaam verwarmen met hout
Na alle onheilsberichten over fijnstof zouden we haast vergeten dat ook houtverwarming nog altijd een interessante vorm van hernieuwbare energie is. Een moderne pelletkachel, die werkt op lokaal geproduceerde houtpellets, is zeer gebruiksvriendelijk en stoot nauwelijks fijnstof uit. Maar ook de klassieke houtkachels hebben een enorme sprong vooruit gemaakt op het vlak van fijnstofuitstoot. Wie benieuwd is naar de mogelijkheden van pelletketels, kachels en haarden voor zijn woning, ontdekt alles wat hij moet weten in Paleis 6.

Contacteer ons
Lieke Vervoort Project Manager BATIBOUW, Two cents
Lieke Vervoort Project Manager BATIBOUW, Two cents
Over BATIBOUW 2019

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en dagen:

Professionele dagen:
- Donderdag 21 februari 2019 van 10u00 tot 18u30
- Vrijdag 22 februari 2019 van 10u00 tot 21u00

Dagen voor particulieren:
- Zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart 2019 van 10 tot 18u30
- Nocturne op donderdag 28 februari 2019: 10u00 tot 22u00

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en het networkingevenement Topontmoetingen. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

BATIBOUW 2019
Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel