De keuken: het functionele én esthetische hart van de woning

Paleis 11 en 7 van BATIBOUW in het teken van de keuken

De laatste jaren groeide de keuken uit van een puur functionele ruimte tot een plek waar je ook kan aperitieven, huiswerk maken of dineren met vrienden. Dat die leefkeuken er alleen maar populairder op wordt, blijkt op Batibouw: voor het eerst is niet alleen heel Paleis 11, maar ook een deel van Paleis 7 voorbehouden voor deze sector. 

Aangezien de keuken steeds vaker integraal deel uitmaakt van de woonkamer, leunt ze ook esthetisch gezien meer aan bij het interieur. Zo moest de witte keuken plaatsmaken voor gekleurde of zelfs helemaal zwarte varianten, en worden typische koude keukenmaterialen zoals inox en aluminium gecombineerd met warme materialen als notelaar. Met een luxueuze en gezellige sfeer als resultaat.

Een van de nieuwe tendensen voor 2018 kan worden omschreven als ‘ethnic nature’, geïnspireerd door etnische culturen en tropische natuur. Concreet worden hierbij aardetinten of materialen als grofhout, beton en onbehandeld metaal gebruikt. Daarbij mogen de aders en nerven van de hout- of steenstructuur zichtbaar blijven. Ook de trend om zelf binnen plantjes te kweken sluit hier perfect bij aan. Die zijn decoratief én functioneel tegelijk.

Visuele subtiliteit
Een andere grote tendens is die van de monochrome of ton-sur-ton-keuken. Daarbij wordt er gekozen voor één kleur, die dankzij het gebruik van diverse materialen en structuren op een verfrissende manier wordt aangewend. Ook het werken met contrasten, zoals hoog versus laag, organisch versus strak of hard versus zacht, maakt deze tendens boeiend. Een groot voordeel van de monochrome keuken is dat ze rust en eenheid creëert. Bovendien kan je deze tendens dankzij de gekleurde kranen én de gloednieuwe gekleurde spoelbakken tot in de details doortrekken.

Ook technieken kunnen steeds subtieler worden geïntegreerd. Zo vergroot het aanbod met dampkappen die in het werkblad verdwijnen, waardoor ze voor ieder budget haalbaar worden. Of bestaat de nieuwste tendens erin om de gaspitten afzonderlijk op het werkblad te monteren. Daardoor kan je de plaatsing zelf kiezen, waardoor je plaats kan besparen. Want ook de compacte keuken blijft aan belang winnen.

Een ander element dat zowel de esthetiek als de compactheid ten goede komt, is de tendens van de brede lades. Zo ziet een keuken met lades er veel strakker uit, kan je er meer in opbergen én is alles makkelijker terug te vinden. Dankzij die efficiëntie heb je minder kasten nodig. Wat ook inspeelt op de compacte keuken is de spoelbak die in verschillende delen op te splitsen is.

Gebruiksgemak troef
Geleidelijk aan doen ook slimme technologieën, die het leven van de bewoners zo gemakkelijk mogelijk moeten maken, hun intrede in de keuken. Zo zijn de kranen waarbij je zowel koud, warm, gefilterd, bruisend als kokend water kan tappen aan een sterke opmars bezig. Of bestaan er al koffieapparaten die elke ochtend automatisch op hetzelfde uur alvast een kopje koffie zetten, en koelkasten die zelf de voorraad bijhouden.

Ook de smartphone doet zijn intrede als extra tool in de keuken. Zo kan je er bepaalde fornuizen van op afstand mee inschakelen, of kan je dankzij een camera op je smartphone volgen hoe het gebraad in de oven het doet. Bovendien geeft de oven tips over de bereidingswijze en de kostprijs van een gerecht, en gaat hij zelf op internet op zoek naar recepten. En wie dacht dat het niet beter kon worden: ook de bijhorende boodschappenlijstjes maakt hij voor jou. Ontdek al de nieuwste snufjes op BATIBOUW!

Contacteer ons
Lieke Vervoort Project Manager BATIBOUW, Two cents
Lieke Vervoort Project Manager BATIBOUW, Two cents
Over BATIBOUW 2019

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en dagen:

Professionele dagen:
- Donderdag 21 februari 2019 van 10u00 tot 18u30
- Vrijdag 22 februari 2019 van 10u00 tot 21u00

Dagen voor particulieren:
- Zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart 2019 van 10 tot 18u30
- Nocturne op donderdag 28 februari 2019: 10u00 tot 22u00

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en het networkingevenement Topontmoetingen. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

BATIBOUW 2019
Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel