Bouwschil in het middelpunt van de belangstelling

Alles in het teken van de buitenschil in Paleis 4 en 5 op BATIBOUW

De recente introductie van het schilpeil (S-peil) in Vlaanderen is dé uitdaging van 2018. Niet alleen voor fabrikanten en bouwprofessionals, óók voor de eindklant. Specialisten stellen dat de prijs van een nieuwbouw met 5.000 euro zal stijgen. Wie oplossingen zoekt voor zijn woning of vragen heeft over deze ingrijpende verandering, kan terecht in Paleizen 4 en 5 van BATIBOUW, waar alles in het teken staat van de bouwschil.

Bouwen is kiezen, en dat geldt nog het meest voor de buitenkant van het huis. Traditionele of langgerekte gevelstenen? Of een strakke gevelpleister? Dakpannen of leien? Even belangrijk is wat we niet zien: isolatie, bouwblokken en vloerelementen. Opnieuw stapelen de keuzes zich op. Zachte isolatiedekens of harde platen? Keramische bouwblokken, cellenbeton of kalkzandsteen? En de vloeren: ga je voor klassieke welfsels of voor strakke breedplaatvloeren? Gezien de strenge energie-eisen en hoge bouwkosten, hebben (ver)bouwers behoefte aan begeleiding en advies, zeker in de ruwbouwfase. Precies wat ze krijgen in Paleis 5: dé plek om ruwbouwelementen in al hun glorie te bewonderen.

Van K naar S
De grote uitdaging van 2018 is de introductie van het S-peil in Vlaanderen. De Vlaamse overheid heeft beslist om de K-waarde en de netto-energiebehoefte van nieuwe woningen te vervangen door dit schilpeil. En dat heeft verstrekkende gevolgen: de K-waarde hield alleen rekening met het isolatieniveau en de compactheid, terwijl het S-peil ook de oriëntatie, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de luchtdichtheid in kaart brengt. Vanaf 1 januari 2018 moet het S-peil lager liggen dan S31, wat een enorme inspanning vraagt van alle betrokkenen. Bouwheren moeten dikker isoleren en vermijden best ook complexe vormen. Bovendien moeten ze beter nadenken over hun glasoppervlakken. Ramen die uitgeven op het noorden worden afgestraft. Kortom: het S-peil vergt aandacht van ontwerp tot plaatsing. Specialisten van onder andere Bouwunie en Confederatie Bouw vrezen daarom dat de prijs van een nieuwbouw zal stijgen met zo’n 5.000 euro. In Brussel en Wallonië is het S-peil niet van toepassing.

Aandacht voor buitenschrijnwerk
Ramen en deuren zijn bepalend bij de berekening van het S-peil. In Paleis 4 tonen fabrikanten hun innovaties in aluminium, hout en pvc, inclusief superisolerende twee- of drievoudige beglazing. Ook de garagepoort krijgt aandacht in Paleis 4. Terecht, want ze maakt in veel woningen integraal deel uit van de buitenschil. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om sterk isolerende en luchtdichte oplossingen te ontwikkelen. Wie op zoek is naar totaaloplossingen voor woningbouw en renovatie kan terecht in Paleis 8.

Licht en ruimte
De gevel beschermt niet alleen tegen de weersinvloeden, maar moet ook zo veel mogelijk daglicht binnenlaten. Zo ontstaat een gevoel van licht en ruimte. Ramenfabrikanten anticiperen met slanke profielen en grote glaspartijen. Deze trend komt het meest tot uitging bij de steeds grotere schuiframen die zorgen voor een prachtig panorama en een maximale lichtinval. En dat zonder in te boeten aan gebruiksgemak en veiligheid, getuige de zachte sluitsystemen, elektrische aansturingen en opties voor toegangscontrole zoals vingerscans.
Ook via hellende en platte daken kunnen we de lichtinval maximaliseren. Met een dakraam of platdakvenster, of via een lichtkoepel of –tunnel.

Contacteer ons
Lieke Vervoort Project Manager Batibouw, Two cents
Lieke Vervoort Project Manager Batibouw, Two cents
Over BATIBOUW 2019

Praktische informatie

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en dagen:

Professionele dagen:
- Donderdag 21 februari 2019 van 10u00 tot 18u30
- Vrijdag 22 februari 2019 van 10u00 tot 21u00

Dagen voor particulieren:
- Zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart 2019 van 10 tot 18u30
- Nocturne op donderdag 28 februari 2019: 10u00 tot 22u00

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en het networkingevenement Topontmoetingen. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

BATIBOUW 2019
Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel