BATIBOUW maakt zich op voor een bijzondere digitale ervaring

BATIBOUW maakt zich op voor een bijzondere digitale ervaring

Op dinsdag 19 januari 2021 vond de aankondigende persconferentie van BATIBOUW virtueel plaats. Philippe Lhomme (voorzitter van Fisa), Frédéric François (CEO van Fisa) en Frédéric Devos (directeur van BATIBOUW) onthulden er een gloednieuw online platform, dat de basis vormt voor de digitale editie 2021. Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw gaf toelichting bij de opvallendste cijfers in de bouwsector en Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie deelde kerninformatie rond de bouw en de renovatie van woningen. BATIBOUW vindt plaats van zaterdag 27 februari tot en met zondag 7 maart en maakt zich op voor een bijzondere digitale ervaring.

De presentaties van de Confederatie Bouw en Bouwunie vindt u terug in bijlage van dit bericht.

Virtuele invulling van de beurs

Ook BATIBOUW moet zich uiteraard houden aan de maatregelen in het kader van de wereldwijde gezondheidscrisis. Met het oog op een optimale veiligheid voor exposanten en bezoekers én omdat bouw- en renovatieprojecten niet tot in de eeuwigheid kunnen worden uitgesteld, besloten de organisatoren van BATIBOUW het roer om te gooien en uit te pakken met een digitale editie van hun populaire beurs. Het online platform van Fisa is gratis voor bezoekers, die er hun plannen vaste vorm kunnen laten nemen. Exposanten krijgen dan weer de kans hun prospecten te leren kennen en kwalitatieve leads te verzamelen.

Werking van het online platform

Wie het online platform bezoekt, verduidelijkt zijn of haar plannen, noden en wensen in de eerste plaats via trefwoorden in een chatbox. In functie van de gegeven antwoorden worden producten, oplossingen en merken voorgesteld. Geïnteresseerden maken dan een keuze uit de exposanten met wie ze via videocalls of chatberichten rechtstreeks kunnen overleggen óf later een afspraak kunnen maken. De voordelen van die aanpak? Bezoekers krijgen niet alleen waardevol advies van BATIBOUW-exposanten, maar ze kunnen ook foto’s en filmpjes van producten ontdekken, hun zoekgeschiedenis te allen tijde opvragen en zo de informatie uit verschillende gesprekken bundelen.  

‘Het online platform van BATIBOUW 2021 werkt volgens dezelfde basisprincipes als de fysieke beurs. Bezoekers en exposanten kunnen ‘face-to-face’ met elkaar praten, zij het virtueel. Dat is precies onze eigenheid en maakt ons interessanter dan research via zoekmachines’, stelt Frédéric Devos, directeur van BATIBOUW

Interactie tussen exposanten en bezoekers is gedurende de hele beurs mogelijk: van 27 februari tot en met 7 maart 2021. Tegelijk wil Fisa bezoekers langer dan normaal over de gewenste informatie laten beschikken. Daarom zal de door exposanten gedeelde informatie tot eind maart op het online platform beschikbaar blijven.  

Fysieke vakbeurzen in de loop van het jaar

Fisa kijkt vooruit en kondigt aan dat de vakbeurzen INSTALLPRO en PROBUILD, die in maart 2020 een succesvolle eerste editie meemaakten, in juni van dit jaar fysiek zullen doorgaan. De beurzen INSTALLPRO (gericht op HVAC-, sanitair- en elektriciteitsinstallateurs) en PROBUILD (met bijzondere aandacht voor ruwbouw, daken, ramen en deuren) worden aangevuld met een gloednieuwe beurs: PROJECT. Deze beurs staat in het teken van de tertiaire sector en richt zich voornamelijk op grootschalige niet-residentiële projecten. Ze is voornamelijk gericht op architecten en voorschrijvers.  

‘Professionele bouwbeurzen zijn flexibeler, en hun concept wordt voor een groot deel bepaald door het informele karakter en gezelligheid van persoonlijke ontmoetingen. We zetten daarvoor in op een versoepeling van enkele maatregelen rond de organisatie van evenementen, met als hoop deze beurzen voor de zomer te kunnen organiseren’, aldus Frédéric François

De nieuwe openingsuren van de digitale BATIBOUW

Tijdens de vorige editie werden de openingsuren van BATIBOUW al aangepast om bezoekers ook buiten de kantooruren te kunnen verwelkomen. Dat is tijdens de editie 2021 eveneens het geval: BATIBOUW is dagelijks (virtueel) toegankelijk van zaterdag 27 februari tot en met zondag 7 maart 2021, tussen 10 en 19 uur. Op donderdag 4 maart is er een nocturne tot 21 uur.  

‘Ondanks het virtuele karakter van het evenement, leek het ons belangrijk de nocturne op donderdag te behouden. Mensen hebben allerlei verplichtingen en kunnen overdag niet altijd aan evenementen deelnemen. Deze openingsuren geven iedereen de kans de virtuele editie van BATIBOUW op het gewenste moment mee te maken’, benadrukt Frédéric François

Duidelijk uitgewerkte thema’s

BATIBOUW 2021 stelt drie grote thema’s centraal, die cruciaal zijn voor de sector en haar toekomst.

Digitalisering is het eerste thema. Tijdens BATIBOUW 2021 staat digitalisering centraal, aangezien die ook tijdens het bouwproces steeds voelbaarder wordt, zowel bij het uittekenen van de plannen als bij de uitvoering ervan. BIM, 3D-printers, virtual reality, augmented reality, … Deze technologie maakt integraal deel uit van het bouwproces.

Het tweede thema draait rond water. Water is een kostbaar goed, waartoe helaas niet iedereen zomaar toegang heeft. Er wordt dieper ingegaan op verschillende oplossingen om het waterverbruik in het bouwproces en bij de productie van materialen te doen dalen. Er wordt ook bekeken op welke manieren gezinnen zuiniger met water kunnen omspringen.

Het derde en laatste thema: flexibele woonvormen. Onder meer omwille van de coronacrisis hebben heel wat gezinnen vandaag hun woning aan uiteenlopende gezinsbehoeften aangepast. Bovendien wordt bouwgrond steeds schaarser en groeit het bewustzijn daarover. Precies daarom stellen veel mensen hun toekomstvisie bij en maken eengezinswoningen steeds vaker plaats voor gemeenschappelijke woningen.  

In bijlage van dit persbericht gaan we dieper op deze drie thema’s in.

Persinformatie

In de aanloop naar en tijdens BATIBOUW verzamelen we voor u heel wat persinformatie. De persberichten, persdossiers en praktische informatie die tijdens de beurs wordt verspreid, vindt u terug in de digitale mediaruimte https://batibouw.media.twocents.be/.  

Dit jaar hoeft u geen accreditatie aan te vragen om op het online BATIBOUW-platform te kunnen surfen. Schrijf u gewoon in op de website van BATIBOUW en werk de stappen af alsof u een  bezoeker bent die voor professionele doeleinden langskomt. Alle nieuwigheden, persdossiers en beeldmateriaal van de op BATIBOUW 2021 aanwezige exposanten vindt u in volgende Dropbox.

Voor praktische vragen over de beurs, de thema’s of een interview met de organisatie kan u zich richten tot Caroline Mouzon via cam@twocents.be of op het telefoonnummer +32 474 92 00 18.

Themas virtuele editie BATIBOUW 2021.pdf 211 KB PRESS CONFERENCE_batibouw-virtual_2021.pdf 10 MB
Caroline Mouzon Project Manager, Two cents

 

Over BATIBOUW 2022

Over FISA

Fisa maakt deel uit van de DEFICOM GROUP, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in de organisatie van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van de groep FISA om haar bezoekers een echte belevenis te bezorgen. FISA is in 2003 gestart met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen COCOON, het Voedingssalon, het Vakantiesalon, het networkingevent ‘Spice Up Success’ voor de CEO’s van de grootste Belgische en Europese ondernemingen, en de professionele beurzen Spring Expo, PRObuild, InstallPRO en PROJECT. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen honderdduizenden bezoekers naar Brussels Expo.